Jadralske počitnice v Zadru – najem plovil, jadrnic, katamaranov, motornih čolnov, guletov…

/Jadralske počitnice v Zadru – najem plovil, jadrnic, katamaranov, motornih čolnov, guletov…
Jadralske počitnice v Zadru – najem plovil, jadrnic, katamaranov, motornih čolnov, guletov… 2016-11-08T13:11:53+00:00

Jadralske počitnice v Zadaru

Izobilje nacionalinih parkov!

Starodavno mesto zvonikov Zadar, ki šteje več kot tri tisoč let. Vredno se je sprehoditi po najstarejši ulici Kalelarga, obiskati cerkve, benediktinsko zakladnico cerkvene umetnosti, rimski forum, mestna vrata … Medtem lahko poslušate glasbo morja znanih zadrskih morskih orgel. Morske orgle so moderna ikona, edinstveni arhitektonski čudež, nedavno zgrajen v podmorskem delu mestne rive. Valovi s kroženjem in prehajanjem skozi glasbene cevi, postavljene pod morjem, ustvarjajo neverjeten zvok, tako imenovano »morsko glasbo«, ki izpolnjuje široko sprehajališče ob morju. Na vrhu zadrskega polotoka je zasijal tudi Pozdrav soncu, delo arhitekta Nikole Bašiča. Pozdrav soncu sestavlja tristo večplastnih steklenih plošč, postavljenih v isti ravni s kamnito ploščadjo na rivi, v obliki kroga, s premerom 22 metrov. Zamišljen je kot prostorna instalacija v obliki amfiteatra, okrog katerega je na kamnitih kockah stiliziran prikaz vseh planetov Sončnega sistema in njihove poti.

Prav s tega dela zadrske rive se, po besedah slavnega Alfreda Hitchocka, vidi najlepši sončni zahod na svetu.«.

Enkratnost Sredozemlja, otoško skupino Kornatski otoki, ki se ponaša s presenetljivimi oblikami številnih otokov. Skoraj 140 otokov na 70 km2 krasi zanimiv relief z visokimi pečinami.

zadar-znamenitosti-jadranje-na-hrvaskem-jadralske-pocitnice-najem-plovil-najem-jadrnic-najem-katamaranov-najem-luksuznih-plovil-najem-motornih-colnov-gremojadrat

Zadar – staro sredozemsko mesto ter pristanišče. Staro mestno jedro se nahaja na polotoku, ki ga obkroža obzidje s stolpi. Z novim delom mesta je povezan z mostom, ki sicer velja za zadrski simbol.
Sicer pa je Zadar zgrajen po rimskih urbanističnih načelih, ki predvideva več večjih vzdolžnih ulic, ki so mesto delile v pravokotne insule. Staro mestno jedro je prava zakladnica arheološkega in spomeniškega blaga iz antičnega, srednjeveškega in renesančnega obdobja. O tem zgovorno pričajo številni sakralni in arhitektonski spomeniki – cerkev sv. Donata, kjer vsako poletje potekajo Zadrski glasbeni večeri, rimski Forum blizu glavnega trga, Kalelarga – najdaljša ter najširša ulica, katedrala sv. Stošije, Arheološki muzej s številnimi dragocenostmi, ter drugi, kulturno-zgodovinski spomeniki (mestna vrata, Arsenal, cerkve, muzeji…).

Sicer pa Zadar še velja za mesto z najlepšim sončnim zahodom, s pogledom na številne otoke in otočke, ki mesto ščitijo pred močnimi vetrovi. Obiskovalci lahko uživajo ob zvokih morskih orgel, posebni inštalaciji na zadrski rivi, ter v čarobni svetlobi inštalacije Pozdrav Soncu, ki se nahaja blizu novega pristanišča za cruiserje.

zadar-gastronomija-jadranje-na-hrvaskem-jadralske-pocitnice-najem-plovil-najem-jadrnic-najem-katamaranov-najem-luksuznih-plovil-najem-motornih-colnov-gremojadrat-1

O gastronomiji in enologiji v Zadru je nemogoče govoriti brez oziranja na svetovno znameniti liker iz višnje, maraskino. Vendar, to ni edini okus v zadrski regiji, ki vas bo osvojil: poizkusite paški sir, najbolj trofejni sir na Hrvaškem, natopljen z okusi sredozemskega rastlinja. Obvezno poizkusite tudi brodet, specialiteto iz kuhane ribe in rakov, ribo na žaru posoljeno z znano paško ter ninsko soljo ali ninski šokol, suhi svinjski vrat namočen v črno vino iz Benkovca.

Navtični vodnik

  • V mesecu juliju in avgustu se ustavite v cerkvi Sv. Donata, simbolu mesta Zadar. Tam namreč poteka istoimenski festival glasbe srednjega veka, renesanse in zgodnjega baroka.
  • Ljubitelji umetnosti boste na svoj račun prišli v mesecu avgustu, ko se v Zadru odvija Zadar snova, mednarodni festival sodobnega gledališča.
  • Čudovit prizor, ko se reka Krka združi z morjem, si lahko ogledate v zeleni soteski slapov reke Krke, v katerih se lahko okopate in ohladite.
  • Na plovbi med številnimi Kornatskimi otoki obiščite Dugi Otok, ki ga krasi Telašćica, najlepši zaliv in naravni park.
  • Obiščite Vransko jezero, največje jezero na Hrvaškem, ki je pravo doživetje za vse ljubitelje ptičev in preživljanje prostega časa v naravi. Za tiste, ki se raje povzpnete, priporočamo ogled naravnih parkov Velebit in Paklenica.
  • S panoramskim vlakcem ali neslišno električno ladjico se zapeljite med veličastnimi Plitvičkimi jezeri, ki jih med seboj povezujejo slapovi in jih je zaščitil UNESCO.
  • Za sladokusce in ljubitelje žganih pijač priporočamo liker, izdelan iz avtohtonih dalmatinskih višenj, imenovan maraskino, ob njem pa se posladkajte s sveže pečenimi fritulami..

Marine in baze

Marina Borik
Marina Dalmacija
Marina Kornati
Marina Olive Island
Marina Šangulin
Marina Veli Iž
Marina Veli Rat
Marina Zadar
Marina Preko
Kukljica